Erken doğan bebeklerde görülen ROP için milletlerarası kurs

#image_title

ANKARA (İGFA) – Türkiye’deki göz tabiplerini temsil eden tek dernek olan Türk Oftalmoloji Derneği, erken doğan bebeklerde görülen Prematüre Retinopatisi (ROP) hastalığı ile ilgili milletlerarası bir eğitim düzenleyecek.

Derneğin eğitim ünitesi Ankara TODEM tarafından Türk Neonatoloji Derneği iş birliği ile 28-30 Eylül 2023 tarihleri ortasında düzenlenecek olan Prematüre Retinopatisi (ROP) Kursu’nda hastalığın teşhis ve tedavisiyle ilgili ulusal ve milletlerarası gelişmeler ve hastalık hadiseleri kursa katılan göz tabipleriyle paylaşılacak.

ERKEN TEŞHİS İÇİN PREMATÜR BEBEKLERİN KESİNLİKLE ROP İÇİN TARANMASI GEREKLİ

Türk Oftalmoloji Derneği Prematüre Retinopatisi Kurulu Lideri Prof. Dr. Şengül Özdek, ROP hastalığının erken doğan bebeklerde görülen, retinada damar gelişiminin tamamlanmadan erken doğum sebebiyle ortaya çıktığına dikkat çekti.

Türkiye’de 32 hafta yahut bin 500 gramdan daha küçük doğan bebeklerin risk altında olması nedeniyle ROP için rutin tarama yapıldığı ve bu bebeklerin yüzde 30’unda hafif yahut önemli ROP hastalığı tespit edildiği 2018 yılında yapılan bir araştırma ile ortaya çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Özdek, “Bunların çoğunluğu resen gerilerken yüzde 5’inde tedavi gerektirecek seviyede önemli ROP gelişmektedir (Bas AY, ve ark. TR-ROP Study Group. Br J Ophthalmol. 2018). Tedavi edilmediği takdirde görme kaybı başta olmak üzere pek çok göz hastalığına sebep olabiliyor. Bu nedenle ülkemizde göz doktorları tarafından çok değer verilen bir hastalık. Türkiye’deki göz tabiplerinin ROP hastalığının tedavisinde dünyada büyük başarısı ve tecrübesi bulunuyor.” dedi.

Prof. Dr. Şengül Özdek kursta hem teorik hem de simulasyon aletleriyle uygulamalı eğitim yapılacağını, 3 gün boyunca ROP ile ilgili tüm kıymetli mevzuların kapsamlı bir biçimde ele alınacağını belirtti.

Kursta Memleketler arası ROP Sınıflandırması (ICROP) ve sınıflandırmadaki yenilikler, ROP muayene teknikleri, tarama, tedavi ve takip, anjiyografi ve optik koherens tomografinin ROP’daki rolü, mikro, nano ve daha büyük bebeklerde ROP’un özellikleri, lazer tedavisi için ipuçları, agresif ROP hadiselerinin idaresi, Anti-VEGF uygulamasının püf noktaları, ROP hadiselerinde cerrahi tedavi, uzun devir izlem üst, sekel ve komplikasyonların idaresi ve isimli tıp sıkıntıları üzere mevzular yer alacak. Maharet Transfer Kursları ismi verilen uygulamalı eğitim kapsamında ise neonatal resüsitasyon, Eyesi İndirekt Oftalmoskopi Simülatörü ile indirekt oftalmoskopik muayene, retinoskopi ve küçük kümeler halinde uzmanlarla olay örnekleri üzerinden klinik hadise tartışmaları yapılacak.

Exit mobile version