Yapılan araştırmada, gençlik döneminde tutulan günlüklerin, ilerleyen yaşlarda da demans hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
Avustralya’da yapılan bir araştırmada, edebi faaliyetlerin hafıza üzerindeki etkileri incelendi. Araştırmacılar, 70 yaş ve üzeri yaklaşık 10.000 kişiyi 10 yıl boyunca takip etti ve bu süre zarfında edebi faaliyetlerle hafıza arasındaki ilişkiyi analiz etti.
Günlük tutma, mektup yazma veya bilgisayar kullanma gibi okuryazarlık gerektiren faaliyetlere katılan bireylerin demans geliştirme olasılığının %11 daha düşük olduğu saptandı.
Ayrıca, araştırmada oyun oynamak, iskambil veya satranç gibi zihinsel olarak aktif faaliyetlerin yapılmasının da demans riskini %9 daha azalttığı görüldü.
Araştırmacılar, ahşap işleri, metal işleri, resim veya çizim gibi sanatsal faaliyetlere katılmanın ve gazete okuma veya müzik dinleme gibi pasif zihinsel faaliyetlerin demans hastalığına yakalanma riskini %7 oranında azalttığını tespit etti.
Ayrıca zamanda, sosyal gezilerin ve etkileşimlerin demans hastalığı riski üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını keşfettiler.
Monash Üniversitesi’ndeki bir ekip, “Yaşlı yetişkinler için yaşam tarzını zenginleştirmenin önemli olduğunu, çünkü günlük rutinlerde yapılan değişikliklerin demansı önlemeye yardımcı olabileceğini” ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 50 milyon demans hastası bulunmaktadır ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka ortaya çıkmaktadır.
2021’de yapılan bir araştırma, küresel demans vakalarının yaşlanan nüfus nedeniyle 2050’ye kadar neredeyse üç kat artarak 152 milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyor.