Dünyada belki de en fazla bulunan ve en rahatsız edici böceklerinden biri olan sivrisinekler yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte baş gösterdi. Herkesin korkulu rüyası haline gelen sivrisineklerin neden insanları ısırdığı ve ısırıklarının neden kaşındırıcı bir etkiye sahip olduğu ise yine en çok araştırılan konulardan biri oldu. Peki, sivrisinekler neden ısırır? Bazı insanlara hiç yaklaşmazken bazı insanlar neden sivrisinek ısırıklarına fazlaca maruz kalırlar? İşte tüm merak edilenler…
Sivrisinekler genellikle bitkilerin özsuyu, nektar ve meyve suyu gibi şekerli sıvılarla beslenmeyi severler. Ancak dişi sivrisinekler, yumurta üretebilmek için kana ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan ve hayvanlar da dahil olmak üzere çeşitli canlılardan kan emerler.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar gösteriyor ki sivrisinekler, kurbanlarını çeşitli faktörlere göre seçiyorlar. Bu nedenle de bazı insanlar sivrisinekler için adeta bir ziyafet niteliğindeyken, bazıları da hiç ısırığa maruz kalmazlar. Sivrisineklerin kurban seçiminde etkili olan faktörler arasında karbondioksit salınımı, vücut ısısı, ter kokusu ve cilt bakterileri ekilidir. Ayrıca bazı insanlarda sivrisinekleri çekecek çeşitli genetik özellikler de bulunur.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sivrisinekler kurbanlarını karbondioksit salınımı, vücut ısısı, ter kokusu ve cilt bakterileri gibi kriterlere göre seçer. Duyusal ipuçlarını bir araya toplayan sivrisinekler üzerinde yapılan araştırmalar, virüslerin sivrisinekleri cezbettiğini ve insanların cilt mikrobiyomunu etkileyerek kokusunu değiştirdiğini ortaya koydu.
Bilim insanları bazı insanların sivrisinekler tarafından daha fazla ısırılmasını sebebi cilt üzerinde bulunan yağ asidi seviyesiyle ilgili. Deride yüksek oranda yağ asidi bulunan kişiler, sivrisinekler için özel bir koku salgılar ve bu yüzden de daha çok dikkat çekerler.
Yapılan kimyasal analizlere göre ciltte yüksek miktarda bulunan 50 bileşiğin, özellikle karboksilik asitler olarak adlandırılan yağlı maddeler olduğu ve bu maddelerin de sivrisinekler için özel bir koku yayarak dikkatlerini çektiğini kanıtladı.
Yani, bu yağ asitlerine sahip olan insanlar sivrisinekler için adeta bir kan donörü…
Genellikle kızarık ve şiş bir kabarıklığa neden olan sivrisinek ısırığı, kaşıntıya neden olur. Bu reaksiyonların sebebi sivrisineğin tükürüğünde bulunan antikoagülan ve alerjen maddelerden kaynaklanmaktadır. Sivrisineğin tükürüğü içerdiği özel maddeler dolayısıyla kanın pıhtılaşmasını önler ve kan emmeyi kolaylaştırır. Bu kapsamda da bağışıklık sistemi tepki verir.
Bilindiği üzere sivrisinek ısırıkları ciddi hastalıklara yol açabilir. Bunların en başında dengue ateş, malaria, sarı humma, zika virüsü, Batı Nil virüsü gibi çeşitli hastalıklar gelmektedir. Tüm bu hastalıkları taşıyabilen sivrisinekler, ısırdıkları canlılara virüsleri bulaştırabilir.