Sigarayı Bırakmak İsteyenler Dikkat! İşte Etkili Üç Yöntem!

#image_title

Oxford Üniversitesi’nden bir grup sağlık uzmanı, katılan kişilerin sigarayı bırakma serüveninde en az altı ay izledikleri 319 çalışmayı değerlendirdi.

Science Alert’in haberine göre değerlendirmede, vareniklin, sitisin ve elektronik sigaraların sigarayı bırakmak için en etkili yöntemler olduğu belirlendi.

100 Kişiden Sadece 6 Kişi

Sigaranın ana maddesi olan nikotin, beyinde güçlü bir etkisi olan ve bağımlılık yapma ihtimali yüksek olan maddelerden biridir. Verilere göre, hiç bir yardım almadan 100 kişiden sadece 6’sı sigarayı bırakabiliyor.

Cochrane Database of Systematic Reviews adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede, vareniklin, sitisin ve elektronik sigaraların başarı oranlarının neredeyse aynı olduğu görüldü. Bu yöntemleri kullananların ortalama yüzde 14’ü altı ay ve daha uzun bir süre sigarasız kalabildiği belirtildi.

Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı Nicola Lindson, yalnızca bant veya sakız gibi tek bir tane NRT türü kullananların sigarayı bırakma oranının düşük olduğunu belirtti: “İki NRT türünü birlikte kullanan 100 kişiden yaklaşık 12’si başarılı sonuçlanırken, sadece bir tür NRT kullanan 100 kişiden yaklaşık 9’u sigarayı bırakabildi.” dedi.

Zamanla Azaltmak Daha İyi Sonuçlar Veriyor

Ayriyeten veriler, nikotini yavaş yavaş azaltmanın bir anda kesmekten daha iyi sonuç verebileceğini kanıtladı. Kişinin nikotin tedavisine sigarayı bırakmadan önce mi yoksa sonra mı başladığı ya da aldığı dozun etkinliği üzerinde bir etki yaratmadığını farketti.

Araştırmacılar, edindikleri sonuçların daha fazla değişmeyeceği tahmininde bulunuyorlar, ancak yan etkiler ve en uygun ilaç kombinasyonları konusunda daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.

Az Gelirli Ülkelerin Verileri Kısıtlı

Araştırmaların geneli yüksek gelirli ülkelerde yapıldığı için az gelirli ülkelerden gelen veriler kısıtlı. Ekip, gelecek zamanda ki yapılacak çalışmalarda sosyoekonomik durumun sigarayı bırakma konusunda etkili olup olmadığını incelemeyi hedefliyor.

Exit mobile version