SON DAKİKA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Sağlık » Yanlış kullanılan lensler körlüğe sebep olabilir

Yanlış kullanılan lensler körlüğe sebep olabilir

Teknoloji çağında olduğumuz bu vakitte göz rahatsızlıkları maalesef gün geçtikçe artıyor. Dikkat edilmediği takdirde yanlış lens kullanımıyla gözlerimize önemli derecede ziyan verebiliriz. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdinç Usta, yanlış lens kullanımının körlüğe sebep olabileceğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncellenme:
Yanlış kullanılan lensler körlüğe sebep olabilir

Reyhan ÖZBAKIR – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Artık hayatımızın birer modülü haline gelen teknolojik aletlerin, hayatımızı kolaylaştırmalarının yanında sıhhatimize olumsuz tesir eden tarafları da var. Bilhassa ekran karşısında sık vakit geçirmenin göz hastalıklarına sebep olduğu herkesin malumu. Bu hastalıklar da birden fazla kere gözlük yahut lens kullanımına başlama ile sonuçlanıyor.

Peki göz bozukluklarının çeşitleri neler? Hakikat gözlük ve lens kullanımı nasıl olmalı?

Göz bozukluklarının çeşitlerinden bahseden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdinç Usta, temel olarak 3 göz bozukluğu var; miyop, hipermetrop, astigmat ve bunların yanı sıra 4. bir göz bozukluğu olan ve 45’li yaşlarda ortaya çıkan presbiyopi (yakını görme bozukluğu) yani toplamda 4 göz bozukluğu olduğunu söyledi.

“Hipermetropi yeni doğan çocuklarda başlayan yani birinci doğuş anında mevcut olan bir bozukluktur” diyen Op. Dr. Usta, “Zamanla bir ölçü küçülür lakin gereğince küçülmezse ömür uzunluğu gözlük kullanmaya gerek duyulur. Miyop dediğimiz bozukluk ise bazen doğuştan da olabilir lakin daha çok 7-8 yaşlarında gözün büyümesi ile ortaya çıkan bir bozukluktur. Uzağı görmede sorun teşkil eder ve vakitle ilerler. Bu hastaların avantajı yakını güzel derecede görebilmeleridir. Miyop olan bir insan uzağı göremez ancak yakını olması gerekenden daha âlâ görebilir. Astigmat dediğimiz bozukluk ise kaba bir noktanın çizgi üzere görünme hastalığıdır. Işıkların dağılması, gece görmede azalma halinde kendini muhakkak eder. Hipermetropla birlikte olabilmektedir. Bir bireyde tek bir görme bozukluğu olacak diye bir durum da yoktur. Hipermetrop ve astigmat bir ortada olabilir ya da miyopla astigmat bir ortada olabilir ve karışık bir göz bozukluğu halinde seyredebilir. Presbiyopi ise 45 yaşları civarında genelde ortaya çıkar, 43 yaşlarında da gözlük kullanmayı da gerektirebilir ancak bazen de 50 yaşına kadar gözlük kullanmadan kimi beşerler yönetim edebilir. Gözün yaşlanması ile ortaya çıkan bir hastalıktır” diye konuştu.

https://youtu.be/ybScozy6Bl4

“YANLIŞ BİR BİÇİMDE KULLANILAN LENSLER KÖRLÜĞE SEBEP OLABİLİR”

Özellikle geceleri lensle uyumanın vakitle körlük yapabileceğinin altını çizen Op. Dr. Erdinç Usta, her formülün kendi içinde avantajları ve dezavantajları olduğunu kaydetti.

Lens kullanımında bilhassa dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayn Op. Dr. Usta, “Günümüzde lens kullanımı yaygınlaştıkça lensin berbat kullanımı da yaygınlaşıyor. Bizim teklifimiz şu: Her lensin bir özelliği vardır. Mesela günlük lensleri gece yatarken kesinlikle çıkarmamız gerekmektedir ve tek kullanımlık olduğu için tekrar kullanılamaz. Tıpkı vakitte 15 günlük ve 3 aylık lensler de mevcuttur. Bunlarda da dikkat etmemiz gereken öge gece yatmadan evvel kesinlikle çıkarmaktır. Aksi takdirde hiç çıkarılmazsa gözlerimize ziyan verir ve bu, körlüğe bile sebep olabilmektedir” diye konuştu.

İlgili Haberler