Dünyanın ilk amonyak yakıtlı konteyner gemisi Norveç’te inşa ediliyor. Yara Eyde adını taşıyacak olan bu geminin, 2026 yılında denizlere açılması planlanıyor.
Yara Eyde, Oslo, Brevik, Hamburg ve Bremerhaven gibi limanlar arasında seyahat edecek ve Norveç ile Avrupa arasındaki ticaretin daha verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacak şekilde tasarlanıyor.
Hayata geçirilen proje, Norveç merkezli amonyak üreticisi Yara International’ın iştiraki Yara Clean Energy ile deniz lojistik firması North Sea Container Line’ın iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.
Proje ekibi, küresel iklim krizinin derin bir tehdit oluşturduğunu belirterek, karbon emisyonlarını azaltma konusunda her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini vurguluyor. Şirketin CEO’su Svein Tore Holsether ise, “Dünya ilk otonom elektrikli konteyner gemisini geliştirdik ve şimdi amonyakla çalışan dünyanın ilk konteyner gemisini inşa ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Deniz taşımacılığı, küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %2.5’ini oluşturuyor. Sadece 2022 yılında, atmosfere 706 milyon ton karbondioksit salındı. Bu nedenle, saf amonyak emisyonların azaltılmasına katkı sağlama potansiyeli büyük bir öneme sahip.
Amonyak Petrole Temiz Bir Alternatif
Amonyak, hidrojen ve azot içeren bir bileşik olup, karbon içermemesi nedeniyle yanma süreçlerinde karbondioksit emisyonlarına yol açmaz. Bu nedenle amonyak, geleceğin umut veren sıvı yakıt türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca sanayide ara ürün olarak kullanılabilmesi, amonyağı özellikle avantajlı kılan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Amonyak üretimi, genellikle mavi ve yeşil amonyak olarak iki ana kategoriye ayrılıyor. Dünya genelinde üretilen amonyağın büyük bir kısmı doğalgaz, kömür ve petrolden elde edilen hidrojenle üretilen mavi amonyaktan oluşuyor. Diğer bir yöntem ise elektroliz yoluyla üretilen hidrojenin kullanılmasıyla elde edilen yeşil amonyak üretimidir.
Yara Clean Ammonia’nın Başkanı Magnus Krogh Ankarstrand, amonyağın, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilmesi veya doğalgaz kullanılarak karbondioksit emisyonlarının %95’ine kadar yakalanıp kalıcı olarak depolanması durumunda karbon emisyonlarını azaltmak için etkili bir yol haline geleceğini belirtiyor.
Yara, dünyanın en önde gelen amonyak üreticilerinden biri olarak, gemilere karbon sıfır amonyak tedarik etmeyi planlıyor. Ayrıca şirket, Norveç’te saf amonyak teminini desteklemek amacıyla Azane Fuel Solutions ile birlikte depolama ve yakıt ikmali ağı oluşturuyor.
Yeni gemi, kıyı elektriğine bağlanma özelliği ile birlikte 250 kWh’lik bir batarya paketi seçeneğini de sunacak. Bu inovasyonlar sayesinde yılda 11.000 ton karbondioksit emisyonu tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Dünya çapında birçok motor üreticisi, amonyak yakıtlı motor tasarımları üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Firmalar, dünyanın ilk ticari amonyak yakıtlı gemisini inşa etmek için bir yarış içindeler. Aynı zamanda, elektrikle çalışan konteyner gemileri için de çalışmalar hızla devam ediyor.