SON DAKİKA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Teknoloji » Atık Çamurdan Kompozit Üretildi

Atık Çamurdan Kompozit Üretildi

İnönü Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, ortak çalışmaları sonucunda geliştirdikleri bir kompozitin atmosferik koşullara ve ultraviyole ışınlara karşı yüksek dayanıklılığa sahip olduğunu tespit ettiler.

Yayınlanma:
Güncellenme:
Atık Çamurdan Kompozit Üretildi

İnönü Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları tarafından üretilen kompozitin, atmosferik koşullara ve ultraviyole ışınlara karşı yüksek bir dayanıma sahip olduğu belirlendi.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden gelen bilim insanları, mermer kesim işlemi sırasında oluşan atık çamurunu kullanarak dış cephe uygulamaları için kuvars kompozit malzeme geliştirdi.

Ön denemelerinde olumlu sonuçlar elde edilen bu kuvars kompozit malzeme, atmosferik koşullara ve güneş ışığına karşı direnç gösteriyor. Bu başarılı buluş, “TÜBİTAK-TEYDEP 1505 Üniversite Sanayi İşbirliği Destekleme Programı” kapsamında inşaat sektörüne kazandırılmayı hedefliyor.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Sema Erdemoğlu, kaplama ve nano malzemelerin sentezi konusunda yaklaşık 12 yıldır bilimsel araştırmalar yürüttüğünü ifade etti.

atik-camur2-001.jpg

2021 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Doğal Taş ve Mermer Sempozyumu’nda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taki Güler’in sunduğu “Dış Cephe Kaplamada Kullanılabilir, Uzun Ömürlü, Mermer Tozu Katkılı Kompozit Plaka Üretimi” adlı TÜBİTAK projesinin, üniversite-sanayi işbirliğiyle hayata geçirme fikri üzerine konuşan Erdemoğlu, Ermaş Madencilik çalışanlarıyla gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda projeyi geliştirme kararı aldıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Sema Erdemoğlu, kompozit plakların dayanıklılığı ve estetik görünümü nedeniyle inşaat sektöründe özellikle mutfak ve banyo gibi ıslak zeminlerde sıkça tercih edilen bir malzeme olduğunu belirtti. Ancak bu plakların dış mekanlarda atmosfer koşullarına karşı dayanıklılığının düşük olması ve zamanla sararması gibi sebeplerden dolayı yaygın bir şekilde dış mekanlarda kullanılmadığını vurguladı.

İlgili Haberler