Çinli bilim insanları, benzersiz süper iletken özellikleri ile dikkat çeken nadir bir toprak elementi içeren ve daha önce hiç keşfedilmemiş bir cevher türünü keşfettiler. South China Morning Post’un yaptığı habere göre, “niobobaotit” adını verdikleri bu cevher, niyobyum, baryum, titanyum, demir ve klorür içeriyor.
Heyecan veren Niobyum: Bu açık gri metal, şimdi çoğunlukla çelik üretiminde ekstra ağırlık eklemeksizin güçlendirme amacıyla kullanılmaktadır. Royal Society of Chemistry’nin verilerine göre, niyobyum diğer alaşımların yapımında da kullanılmakta ve düşük sıcaklıklarda süper iletken özellik gösterdiğinden parçacık hızlandırıcılar ve diğer gelişmiş bilimsel ekipmanlarda bulunuyor. Aktarılanlara göre, İç Moğolistan’ın Baotou şehrinde keşfedilen bu yeni cevher, şimdi niyobyumunun %95’ini ithal eden Çin için büyük bir fırsat olabilir.
Bilim insanlarına göre Çin’in bu keşfi, ülkeyi kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bir konuma getirebilir. Ancak bu durum keşfedilen niyobyumun miktarı ve kalitesine bağlı olacaktır. Diğer taraftan dünyanın en büyük niyobyum tedarikçisi Brezilya’dır ve Kanada da bu alanda ikinci sırada. Ayrıca ABD, Nebraska’da bir niyobyum madeni projesi üzerinde çalışmaktadır.
Niyobyum, aynı zamanda batarya teknolojisi için de büyük önem taşıyor. Araştırmacılar, niyobyum-lityum ve niyobyum-grafen bataryaların geliştirilmesi üzerinde çalışıyorlar. Uzmanlara göre, bu piller, lityum ile birlikte kullanıldığında yangın riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Ayrıca niyobyum-lityum piller, daha hızlı şarj olabilme ve geleneksel lityum pillere kıyasla daha sık şarj edilebilme özellikleri sunuyor.
Mayıs ayında, niyobyum-grafen pilleri geliştiren Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki (NUS) araştırmacılar, bu pillerin yaklaşık olarak 30 yıl boyunca dayanabileceğini ve bu sürenin lityum-iyon pillerden 10 kat daha uzun olduğunu, ayrıca bu pillerin 10 dakikadan daha kısa bir sürede tamamen şarj olabileceğini belirtiyorlar. Bu nedenle, bu nadir metalin gelecekte çok daha fazla talep görmesi muhtemel.