Dünya için Yeni Bir Çağ: Tavukların İskeletleri Değişti

Yayın: 16:45 - 13.07.2023
Güncelleme: 16:45 - 13.07.2023

#image_title

Sera gazı seviyelerinin artmasıyla birlikte okyanuslarda yaşayan balıkların midesine kadar ulaşan mikroplastikler gibi işaretler, İnsan Çağı olarak adlandırılan Antroposen dönemine girildiğinin kanıtı olarak sunuluyor.

İngiliz jeolog Jan Zalasiewicz, Antroposen Çalışma Grubu’na on yılı aşkın bir süredir başkanlık ediyor ve bu dönemin kırılma noktasının 20. yüzyılın ortalarında gerçekleştiğini belirtiyor. Zalasiewicz, 1945’te başlayan nükleer silah testlerinin izlerinin, benzeri görülmemiş bir radyoaktif varlık bıraktığına dikkat çekiyor.

Tavuk Kemiği Kanıt Oldu

Zalasiewicz, bu radyonüklidlerin Antroposen çağının başlangıcını işaret eden en belirgin sinyal olduğunu belirtti. Çalışma grubunun değerlendirmesine göre, insanlar son 70 yılda geçmiş 11.700 yıla kıyasla çok daha fazla enerji tüketti. Araştırmacılar tarafından sunulan başka bir kanıt ise tavuk kemikleri oldu.

Uzmanlar, modern tavukların iskelet yapısının insan müdahalesi sonucunda kalıcı olarak değiştiğine dikkat çekerek, bunu doğaya yönelik olağanüstü bir kanıt olarak gösteriyor. Güneydoğu Asya’da 8 bin yıl önce evcilleştirilen tavuklar ile günümüzde kitlesel olarak tüketilen tavuklar arasında iskelet, kas ve genetik açıdan önemli farklılıklar olduğu belirtiliyor. Antroposen Grubu’nun, “İnsan Çağı” hakkında bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

Crawford Gölü Sırrı Çözecek

Kanada’nın Ontario eyaletindeki Milton kasabasında bulunan Crawford Gölü’nün, dünyadaki değişimleri ortaya çıkarmada önemli bir rol oynayacağı ifade edildi. Göl tabanına düşen her şeyin buraya çöktüğü ve çamur tabakalarının içine hapsolduğu vurgulanarak, Crawford Gölü’nün asırlar boyunca dünyadaki değişimlerin izlerinin saklandığı bir kasa haline geldiği belirtildi. Bilim insanları, gölün tabanından örnekler toplayarak bin yıldan daha eski dönemlere kadar geriye gidebildiler. Son 70 yılda dünyada yaşanan değişimler nedeniyle bu döneme “Antroposen” veya “İnsan Çağı” denilebileceği ifade ediliyor.

Exit mobile version