Mars ve NASA Arasında İletişim Kesildi

#image_title

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars yörüngesinde bulunan uydular ve kızıl gezegenin yüzeyinde araştırma yapan Perseverance ve Curiosity keşif araçlarından Güneş’in araya girmesi sebebiyle iki hafta boyunca komuta sinyali alamayacak.

Her iki yılda bir Mars ve Dünya’nın yörüngeleri arasına Güneş’in girmesiyle birlikte gerçekleşen iletişim kesintisi, 11 Kasım itibariyle başladı ve 25 Kasım’a kadar devam edecek.

Bu süre zarfında, Güneş’in dış atmosferinden sürekli olarak uzaya püskürttüğü sıcak ve enerji yüklü gaz, NASA’nın Mars’taki keşif araçlarıyla iletişim kurma amacıyla göndereceği radyo sinyallerini etkileyebilir.

Görevler Tehlikeye Girebilir

NASA’nın Mars keşif araçları, Güneş’in geçiş döneminde oluşacak komut bozulmaları nedeniyle yörünge ve yüzeydeki görevlerini tehlikeye atabilir.

Mars’ın yüzeyinde görev yapan Perseverance Gezgini, çevresindeki kayaları detaylı bir şekilde inceleyerek, kameralarını kullanarak bulutları ve “toz şeytanları” olarak adlandırılan, Dünya’daki kasırgalardan daha zayıf ve küçük olan hava hortumlarını tespit etme fırsatını değerlendirecek.

Perseverance Gezgini’nin hava keşif aracı olan Ingenuity Helikopteri, önümüzdeki süreçte uçuş yapmayacak ve bu dönemde renkli kamerasını kullanarak, Mars görevlerinin karşılaştığı en büyük ve zorlu engellerden biri olarak kabul edilen kumun hareketini inceleyecek.

Exit mobile version