NASA’dan Hayatın Yönünü Değiştirecek Çarpıcı Keşif!

#image_title

The New York Times’da yayımlanan yeni bir haberde Berlin Free Üniversitesi’ndeki gezegen bilimci Frank Postberg’in tarafından yürütülen araştırma paylaşıldı. Araştırmaya göre Satürn’ün uydusu Enceladus’ta yaşam için gereken son element olan Fosfor da keşfedildi. NASA’nın Satürn keşif aracı Cassini’nin 2017’de topladığı verilerden yola çıkılarak yapılan araştırma, buzla kaplı uydunun kayalık zemininde bulunan okyanusta fosfatın varlığını tespit etti. Fosfat bileşiğindeki fosfor elementi, DNA’nın yapısında bulunmaktadır. Bu keşif, Enceladus’ta yaşam olabileceği ihtimalini artırmaktadır.

Enceladus, Dünya Dışında Yaşam İçin En İdeal Yer Olabilir

Fosforun da bulunmasıyla birlikte, Satürn’ün uydusu Enceladus’un yaşam için gerekli tüm elementlere sahip olduğu ortaya çıktı. Bu durum, uydunun Dünya dışında yaşam için “en ideal” yer olma olasılığını da artırdı. Önceki araştırmalar, fosforun Dünya dışı okyanuslarda nadir bulunduğu için güneş sistemi veya galaksinin diğer bölgelerinde yaşamın mümkün olamayacağını öne sürmüştü. Araştırmanın lideri Postberg, fosfat bakımından zengin olan Enceladus gibi güneş sistemi dışındaki uyduların ve gezegenlerin, güneş sistemi dışında potansiyel yaşamın belirtileri olabileceğini söyledi. Ancak Enceladus’un insanlık için potansiyel bir ev sahibi olup olmadığını anlamak için daha fazla veri analizine ihtiyaç duyulmaktadır.

Fosforun Önemi ve Biyolojik Rolü

Fosfor, evrende en nadir bulunan biyo-esansiyel bileşenlerden biridir ve insan kemiklerinin ve dişlerinin çoğunu oluşturur. Aynı zamanda hücrelerin ana enerji birimi olan ATP’nin yapısında yer alır ve protein sentezinde görev alır. Bitkilerin gelişimi için de karbon ve azot gibi uygun miktarlarda fosfora ihtiyaç duyulur. Bu önemli keşif, “Nature” isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarıyla ortaya konmuştur.

Exit mobile version