Stellantis Fabrika Çıkışlı 2. El Dönemini Faaliyete Geçirdi

#image_title

Renault’nun Avrupa’dan sonra Türkiye’de de başlattığı “fabrika çıkışlı ikinci el” konsepti, şimdi de Stellantis’in gündeminde. Şirket, sürdürülebilirlik ilkesini daha da ileri taşımak amacıyla 4R kavramını benimseyerek yeni bir evreye geçiyor: Reman (yeniden üretim), Repair (onarım), Reuse (yeniden kullanım) ve Recycle (geri dönüşüm).

Stellantis Grubu, sürdürülebilirlik alanında 360 derecelik kapsamlı bir yaklaşımla gerçekleştirdiği yeni girişimini “SUSTAINera” adı altında İtalya’nın Torino şehrindeki Mirafiori tesisinde hayata geçirecek. 40 milyon euro yatırım yapılacak olan bu proje ile 73 bin metrekarelik tesis, “döngüsel ekonomi merkezi”ne dönüştürülecek. Tesisin dönüşümü ile birlikte 2025’e kadar bu projeye 550 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Stellantis Grubu, Mirafiori tesisinde hayata geçireceği döngüsel ekonomi merkezi projesinin, şirketin 2038 yılına kadar net karbon nötr hedefine ulaşmasında kritik bir rol oynayacağını duyurdu. Yapılan açıklamada bu adımın aynı zamanda döngüsel ekonomi iş kolundan 2030 yılına kadar 2 milyar eurodan fazla gelir elde etmeyi öngördüğü ifade edildi.

Stellantis’in inşa edeceği “döngüsel ekonomi merkezi,” temel olarak parçaların ve araçların ömrünü mümkün olduğunca uzatarak, en uzun süre boyunca kullanılmalarını sağlamayı amaçlayacak. Eğer bu süreç mümkün olmazsa ikinci aşama olan yeniden üretim faaliyeti devreye girecek. Bu aşamada, ömrünü tamamlamış araçlardan alınan parçalar, geri dönüşüm sürecinden geçirilerek yeni araçlar ve parçalar üretmek üzere döngüye tekrar kazandırılacak. Bu süreç motor, şanzıman ve yüksek voltajlı bataryalar gibi kritik bileşenler bulunuyor.

4R Stratejisi Kapsamında Yapılacaklar?

Exit mobile version