Apple, Samsung ve benzeri telefon üreticileri genellikle çıkarılamayan bataryaları tercih ettiğinde kullanıcılar, bataryalarının performansı düştüğünde çok daha karmaşık araçlarla performans iyileştirme yapmak zorunda kalıyor.
Avrupa Birliği (AB) ise bu zorlu süreci basitleştirmeyi amaçladığını söyleyerek, şirketlere bataryaların kolayca çıkarılabilir olmasını sağlamaları konusunda baskı yapmaya başladı. Ancak bu baskıya rağmen söz konusu talebin yasalaşması birkaç yıl sürebilir.
“Onarım Hakkı” savunucuları bu durumdan memnun olsa da AB’nin yeni yasasının yürürlüğe girebilmesi için 2027 yılına kadar beklemek gerekecek gibi görünüyor. AB daha önce bir yasayı tüm cihazların bataryalarının kolaylıkla değiştirilebilir olması yönünde değiştirmişti.
Ancak daha sonra da batarya değişiminde hiçbir araça ihtiyaç duyulmaması ve herkesin bunu kendi başına yapabileceği bir hale geri döndürmek konusunda çeşitli açıklamalar yapmıştı. Eğer bu açıklamalarla birlikte yasa gelirse ki 2027 yılına kadar gelmesi bekleniyor, arka kapakları çıkan telefonlar geri dönebilir. Bu da Apple ve Samsung gibi şirketlerin çok daha farklı tasarımlar yapabileceği anlamına geliyor.
Öte yandan kolaylıkla çıkan kapak ve bataryaların kullanımı, çoğu telefonun su geçirmezlik özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Bununla birlikte 2027 yılından önce yasarının yürürlüğe girmesi beklenmiyor. ABD yetki alanındaki ülkeleri etkileyecek olan yasada Apple ve Samsung gibi şirketlere tasarımlarını değiştirmeleri için zaman verilmesi de beklenenler arasında.