SON DAKİKA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Teknoloji » Wifi’den 100 Kat Daha Hızlı Yeni Kablosuz Ağ: LiFi

Wifi’den 100 Kat Daha Hızlı Yeni Kablosuz Ağ: LiFi

Yayınlanma:
Güncellenme:
Wifi’den 100 Kat Daha Hızlı Yeni Kablosuz Ağ: LiFi

“Light Fidelity” kısaltmasıyla bilinen LiFi teknolojisi, birçok şirket tarafından uzun yıllardır geliştirilmekte ve son zamanlarda IEEE standardizasyonuyla önemli bir ilerleme kaydetti. Yakın zamanda kabul edilen IEEE 802.11bb standardı veya kısaca LiFi, WiFi veya 5G gibi kablosuz iletişim formatlarının yerini almayacak, ancak belirli ortamlarda her ikisine göre açıkça avantajlı ve yüksek hızda iletişim sağlayacaktır. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), ışık tabanlı kablosuz iletişim standardı olarak 802.11bb’yi kabul ettiğini açıkladı. Bu gelişme, Li-Fi teknolojisinin daha yaygın bir şekilde kullanılmasını hızlandırarak benimsenmesini kolaylaştıracak. Yeni standardın kabul edilmesi, farklı üreticilerin uyumlu LiFi cihazlarını üretmelerinin önünü açacak. Ancak, bu durum WiFi ve ethernet teknolojilerinin yakın gelecekte ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Li-Fi teknolojisi, Wi-Fi ve 5G gibi geleneksel kablosuz iletişim teknolojilerine kıyasla benzersiz bir güvenlik sağlayarak daha hızlı ve güvenilir kablosuz iletişim imkânı sunma yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

LiFi Nasıl Çalışıyor? Wifi ‘den Ne Kadar Hızlı?

Light Fidelity (LiFi), radyo dalgaları yerine genellikle kullanılan LED ampullerden gelen titrek ışık aracılığıyla verileri iletebilen ve bu ışığı fotonlarla algılayıp yeniden bilgiye dönüştürebilen alıcılara aktarıyor. İnsanlar tarafından algılanamayan bu ışıktaki titreme, genellikle 60Hz’in üzerindeki frekanslarda gerçekleşiyor, yani insan gözü bu hızlı titreşimleri tespit edemiyor. Bununla birlikte, LiFi sinyalleri, WiFi’ye kıyasla olağanüstü bir hız sunarak veri transferini sağlıyor. Potansiyel olarak, LiFi’nin 224GB/s gibi etkileyici hızlara ulaşması mümkün olabilir.

LiFi Kullanım Alanları

PureLiFi, Fraunhofer HHI ve Philips gibi şirketler, LiFi teknolojisini aydınlatma sistemleriyle entegre ederek, ev veya ofislerdeki tavan ışıkları üzerinden internet erişimini mümkün kılmaya çalışıyor. Fraunhofer HHI, sokak lambaları, dur-kalk lambaları ve araç farları gibi alanlarda LiFi’yi kullanarak iletişimi geliştirmeyi ve potansiyel olarak araçlar arası iletişimi sağlamayı öneriyor. Örnek bir senaryo düşünelim: Evde yüksek hızda internetiniz var, ancak Wi-Fi sinyali her odada güçlü bir şekilde alınamıyor. Bu durumda Wi-Fi genişletici cihazlarının yerine, evinize bağlı bir LiFi aydınlatma ürünü kullanabilirsiniz. Işık tabanlı internet, WiFi veya 5G’ye kıyasla birkaç belirgin avantaja sahip olmasıyla birlikte daha yüksek hızlar sunuyor. LiFi teknolojisi, radyo dalgası yerine ışık kullanması nedeniyle özellikle radyo dalgası spektrumunun yoğun olduğu alanlarda faydalı olabilir. Ayrıca, tünel gibi diğer kablosuz teknolojilerin sinyal gücünde zorlandığı ortamlarda, LiFi güçlü bir iletişim sağlayabilir. LiFi’nin opak nesnelere nüfuz etmediği bilinmesi, daha güvenli bir iletişim sağladığı anlamına geliyor. Bu özellik, duvarlar veya bir ışık kaynağının ulaşamayacağı yerlerden ağları izlemek, karıştırmak veya ele geçirmek gibi güvenlik tehditlerinin önüne geçiyor.

Wi-Fi, 5G ve Li-Fi Bir Arada Kullanılacak

Li-Fi teknolojisinin en büyük dezavantajı, menzil konusunda kısıtlı olmasıdır. Bu nedenle, mevcut kablosuz teknolojilerin yerini almak yerine, genellikle onları tamamlayıcı bir rol üstlenmesi beklenir. Li-Fi’nin Wi-Fi, 5G veya kablolu ağları tamamen değiştirmeyeceği unutulmamalıdır. Radyo dalgaları, atmosfer ve katı nesneler üzerinden uzun mesafeli iletimde hala önemli bir avantaja sahiptir. Bunun yerine, her teknolojinin güçlü yönlerinden yararlanarak Li-Fi’nin benzersiz avantajlarını en iyi şekilde kullanmak için belirli kullanım durumlarına odaklanmak gerekmektedir. Li-Fi teknolojisinin entegrasyonu, IEEE’nin resmi standardizasyonu olan IEEE 802.11bb ile birlikte hız kazanacak diyebiliriz. IEEE 802.11bb standardının yayınlanması, üreticilerin artık Li-Fi teknolojisini uygun olan yerlerde cihazlarına güvenle entegre etmelerini sağlayacak. Önde gelen Li-Fi şirketi pureLiFi, üreticilere tedarik etmek üzere 14,5 mm uzunluğunda kompakt bir bileşen olan Light Antenna ONE modülünü üretmektedir. Ayrıca, şubat ayında düzenlenecek olan Mobil Dünya Kongresi’ne (MWC) kadar, bu standardı destekleyen çeşitli Li-Fi ağ cihazları ve kullanıcı cihazlarının ortaya çıkmasını bekleyebiliriz.

İlgili Haberler