Avustralya’da bulunan Sidney Üniversitesi’ndeki yapılan bir çalışmada bilim insanları, görevler arasında beş dakikalık bir mola veren katılımcıların ortalama olarak %57 daha yüksek puan aldığını tespit etti.
Daily Mail’in haberine göre, 72 öğrencinin katıldığı bir deneyde, öğrenciler kendi kendilerine bir ders çalıştı ve ardından iki zorlu zihinsel matematik testine tabi tutuldu.
Yetenek faktörleri göz önüne alındığında, görevler arasında beş dakikalık bir ara verilmesine izin verilen katılımcılar, ikinci testi ara vermeden tamamlayanlara kıyasla ortalama olarak %57 daha yüksek puan elde ettiler.
Deneyde “dinlenmiş” öğrencilerin bir kısmına mola verirken, diğer bir kısmına rahatlatıcı doğa videoları izlemeleri istendi. Ancak her iki grup da “dinlenmemiş” akranlarına kıyasla daha iyi performans sergiledi.
Eğitim Psikolojisi Doçenti Paul Ginns, dikkatin geri kazanılmasına yardımcı olan bir “beyin molası”nın, sınıf ortamının yanı sıra ofis ortamında da uygulanabileceğini belirtti.
Ginns, “Bu çalışma üniversite öğrencileriyle yapılmış olsa da bu sonuçların gençlere ve yaşlılara uygulanabileceğinden oldukça eminim.” şeklinde konuştu.
“Dinlenme, sadece bilişsel işlevlerle ilgili değil, aynı zamanda duygusal enerjinizi yeniden kazanmakla da ilgilidir. Bu, çocuklara verdiğimiz bir öneridir. Herkesin kolaylıkla erişebileceği bir üretkenlik stratejisi.” dedi.
Bilim insanı ayrıca, çalışmanın, Pomodoro Tekniği olarak bilinen ve her 25 dakikalık yoğun çalışmanın ardından beş dakikalık bir mola öngören bir yöntemin işlevine dair kanıtlar sunduğunu belirtti.