Akdeniz’de uçsuz bucaksız sahillerde mavi sular ile yemyeşil tepelerin birleştiği noktadaki Gelidonya Feneri‘yle birlikte gardiyan binası da ulusal miras anlamında Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından tamamen koruma altına alınmıştır.
Sarp ve dik kayalıklar üzerine kurulu olmasından dolayı elektrik bulunmayan Gelidonya Feneri’nde ilk zamanlarda gaz yağı ev daha sonrasında da LPG tüpü kullanılmış ve 2017 senesinde de güneş enerjisi türeten üreterek elektrik sağlayan sisteme geçilmiştir.
Bulunduğu nokta itibariyle tamamen bir masal kahramanından ibaret olan Gelidonya Feneri’nin dünyanın en önemli yürüyüş rotaları arasında gösterilen Likya Yolu üzerinde bulunması en çarpıcı manzaraların gün yüzüne çıkmasına sebebiyet vermiştir. Adaçayı ve çam kokulu ormanlar ile masmavi denizdeki suların ahenkle dans ettiği fenerin ön tarafında dikine sıralanmış bir halde üzerinde yerleşimin bulunmadığı 5 adalar yer almaktadır.
Ters akıntılardan dolayı Antalya Körfezi‘nin en tehlikeli yerlerinden olan Gelidonya Burnu‘nda eski zamanlarda pek çok gemi kayalıklarla sürüklenerek paramparça olmuş ve batmıştır. Bu yüzdende bölge zaman içerisinde batıklarla kaplı olan sualtı mezarlığına dönüşmüştür.
Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gelidonya Feneri tam olarak Taşlık Burnu civarlarında tarihi Likya Yolu üzerindedir. 1934 yılında inşasına başlanan fener, 1936’da hizmete açılmıştır.
Soluk kesici bir güzelliğe sahip olan fenerin olağanüstü manzarası 2007 senesinde Türkiye’nin en güzel manzaralarından biri seçilmiştir. Bu şahane görselliği fotoğraflamak isteyen pek çok yerli ve yabancı turist her sene gün doğumu ve gün batımında Gelidonya Feneri’ne akın etmektedir.
Gelidonya Feneri’ne ulaşmak için 2 farklı rota bulunmaktadır. Bunlardan biri Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinden gelerek Adrasan Gelidonya Feneri güzergahını takip eden 12 km yolun tamamını yürüyerek geçmektir. Diğeri ise 8 km uzunluğu bulunan Karaöz Mahallesi Gelidonya Feneri güzergahının bir kısmını araçla diğer bir kısmını ise 1 saatlik yürüyüş mesafesiyle kat etmek yeterli olacaktır.