İstanbul’un Sembolik Yapısı Sultanahmet Camisi, Fiberli Aydınlatma Armatürleriyle Yenilendi

#image_title

İstanbul’un eşsiz güzellikteki Sultanahmet Camisi, Osmanlı mimarisinin en göz alıcı eserlerinden biri olarak bilinir. 2018’de başlayan kapsamlı restorasyon projesinin bir parçası olarak bu tarihi yapıya modern bir dokunuş yapıldı.

Sultanahmet Camisi, 1617 yılında ibadete açıldığından beri hem yerel halkı hem de yabancı ziyaretçileri büyülemeye devam etmektedir. Bu muhteşem yapı, 21 bin 43 İznik çinisi ile süslenmiş, Osmanlı dönemi mimarisinin özgün örneklerinden biridir. Tarihi boyunca altı kez restorasyona girmiş olan cami, en sonuncusuyla büyüleyici bir şekilde restore edildi.

Caminin mimari ve yapısal birçok noktasında restorasyon çalışması yapılırken aydınlatması da modern bir şekilde yenilendi. Caminin iç mekan aydınlatmasında Fiberli aydınlatma armatürleri kullanıldı.

64 metre ve 72 metre genişliğindeki ibadethane alanında 4 fil ayağı ve bağlantılı sütunlara özenle konumlandırılan Fiberli aydınlatma armatürleri mekanın duygusal ruhunu güçlendirdi.

Lighting Collective tarafından tasarlanan aydınlatma projesinde amaç mimarinin eşsiz dokularını öne çıkarmak ve zamandan bağımsız detayları görünür kılmak oldu.

Aynı zamanda enerji tasarrufu ve verimlilik gibi kriterlerin de göz önünde bulundurulduğu aydınlatma projesinde camideki bezemelerin ve kalem işçiliklerinin de orijinal şekilde aydınlatılmasına özen gösterildi.

21 Nisan 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla cuma namazıyla tekrar ibadete açılan Sultanahmet Camisi, barındırdığı 21 bin 43 eşsiz İznik çinisi nedeniyle yabancı turistlerce “Blue Mosque” olarak da adlandırılıyor.

Exit mobile version