Çoğu kültürde gelenekler ön plana çıktığında ölünün üstüne bıçak koyma hadisesi, ölünün ruhunun bedeninden ayrılmasını daha da kolaylaştırmak adına yapılmaktadır. Buradaki bıçak, ruhun bedenden ayrılmasına yardımcı olurken bunun sadece bir araç olarak kullanıldığı unutulmamalıdır. Ayrıca da ölüyü korumak amacıyla da bıçak hem kötü ruhları hem de kötü niyetli insanları uzat tutmak içindir.
Bazı kültürlere göre de bu geleneğin uygulanması esasında kötü şans getireceğine inanılır ve bu sebepten dolayı bu geleneğe karşı çıkıldığı görülür.
Durumu daha da özetlersek ölünün üstüne bıçak koyma geleneği, farklı toplumlarda daha farklı anlamlara gelebilmektedir. Ancak genel anlamda bu geleneğin tek amacı ölünün korunması, kötü ruhların uzaklaştırılması ve ölüye saygı göstermek olarak görülebilir.
Ölünün üzerine şeytan gelmesin ve şişmesin inancıyla bıçak ya da satır konulduğu görülebilmektedir. Şayet ölen kişi gözleri açık olarak ölmüş ise bir yakınına hasret olarak gitmiştir şeklinde kabul edilebilir. Ölü yıkandıktan sonra ölen kişi gençse ya da bekar veya nişanlı ise ellerine kına yakılabilir.