Vaclav Havel Kimdir? Vaclav Havel Ödülü Nedir?

#image_title

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya’daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından bu yıl 2023 Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, Silivri’de tutuklu bulunan insan hakları savunucusu Osman Kavala’ya verildi.

Çekya’nın başkenti Prag’da Eylül ayında toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ödül komitesi, daraltılmış üç kişilik aday listesine Türkiye’den Osman Kavala, Polonya’dan Justyna Wydrzyńska ve Ukrayna’dan Yevgen Zakharov’u almıştı

Düzenlenen törende ödülü AKPM Başkanı Tiny Kox’un elinden Osman Kavala’nın eşi Ayşe Buğra Kavala aldı.

Vaclav Havel Kimdir?

5 Ekim 1936 tarihinde Prag’da dünyaya gelen Vaclav Havel, Çekoslovakya‘da kültürel ve politik faaliyetlerde bulunan tanınmış, girişimci ve entelektüel bir ailede yetişmiştir. 1950’lerin ilk yarısında bir kimya laboratuarına 4 yıllık çıraklık eğitimi almış, bunun yanında da akşamları da ikincil eğitimini devam ettirmekteydi.

Politik nedenlerden ötürü lisans düzeyinde gitmeyi planladığı İnsani Bilimler Fakültesi’nden kabul alamadı ve onun yerine Çek Teknik Üniversitesi Ekonomi Fakültesine başvurdu. Bu fakülteyi ise 2 yıl sonra bıraktı. Makinistlik, ışıkçılık ve sekreterlik gibi işlerde çalıştı. Yazdığı oyunlarda çağdaş toplumun açmazlarını dile getirdi. Görüşlerinden ötürü 1977 ve 1979’da mahkûm edildi.

2 Şubat 1993 tarihinde Vaclav Havel yeniden seçilerek Çek Cumhuriyeti‘nin Devlet Başkanı oldu. 1998 yılında yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Havel, Şubat 2003‘te eski siyasi rakiplerinden Václav Klaus tarafından yenilgiye uğratıldı ve Cumhurbaşkanlık dönemi sona erdi.

1985 yılında Amsterdam‘da bir kültür vakfınca kendisine Erasmus Ödülü verildi. Vaclav Havel, 1996 yılında akciğer kanseri yüzünden ameliyat oldu akciğerinin bir bölümü alındı.

Exit mobile version