SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Yerel » Çanakkale kamp ve karavan turizminde pilot bölge olmak istiyor haberi

Çanakkale kamp ve karavan turizminde pilot bölge olmak istiyor haberi

Yayınlanma:
Çanakkale kamp ve karavan turizminde pilot bölge olmak istiyor haberi

ÇANAKKALE (AA) – ÇİĞDEM ALYANAK – Doğal ve tarihi güzellikleriyle turizmin gözde kentlerinden biri olan Çanakkale'nin kamp ve karavan turizminde pilot bölge olması için çalışma başlatıldı.

Çanakkale Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, Çanakkale'nin kamp ve karavan turizminde pilot bölge olması için yürütülen çalışma için bir araya geldi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hazırlanan fizibilite raporunun ardından kentte yeni kamp ve karavan noktaları belirlenerek, bu alanlar turizme kazandırılacak.

Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Başkanı Leyla Özdağ, AA muhabirine, “Ülkeyi hazırlamadan karavan turizmi yapılamaz.” düşüncesinden hareketle, 2025 yılında 81 ilde 81 dernek hedefine ulaşmak istediklerini söyledi.

Çanakkale'de kamunun kamp ve karavan turizmine ilgisinin çok iyi olduğunu vurgulayan Özdağ, “Çanakkale, tüyleri ürpertecek bir dokuya ve geçmişe sahip bir şehir. Pilot bölge bile olabilir karavan kampı parkı için. Sorunlar ancak böyle aşılır. Eğer şehir planlamasında karavanların konaklayabileceği sistem (karavan park ve kamp) tesis edildiyse, bundan en çok esnaf kazanır. Avrupa'da bu çok yaygın. Bizim de bir gün o duruma geleceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde Kalkınma Ajansı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile rota çalışmaları yaptıklarını belirten Özdağ, “İçinde Çanakkale'nin de yer aldığı 165 milli parkta karavan kampının olacağı 5 yıllık (2025-2030) eylem planı var. Diğer şehirlerimiz de ülkemiz için çok önemli ama Çanakkale giriş noktası ve tarihi değeri yüksek olan bir yerdir. Uluslararası tescile bile gerek duyan bir şehir. Tescil edilmiş birçok rota çalışması var.” diye konuştu.

Pandemi ve deprem sonrası karavan kullanmak isteyenlerin sayısının artmasıyla bu alanda kontrolsüz bir büyüme yaşandığına işaret eden Özdağ, şunları kaydetti:

“Niye kontrolsüz büyüme? Ülkemiz henüz hazır değil, karavan park ve kampları yeterli derecede yok. Belediyelerin bu konuda zorlukları var. Hem karavanını kullanmak isteyen insanlar için zor, bir yere park edemiyorlar ve çeşitli sorunlarla karşılaşıyorlar hem de belediyeler bu sistemi kurmadıkları için karavancıların bu sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Her iki tarafı kurtarmanın tek yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığının valiliklere 2016'da gönderdiği, 2022'de de bizim tekrar gönderilmesini istediğimiz genelgeye uygun hareket etmeleridir dinamiklerin, kamunun, yerel yönetimlerin. Mutlaka karavan kampları ve parkları yapmalılar ki; bu kontrolsüz büyüme ve sorun çözülebilsin.”

– “750 kilogram altı karavanların tescil edilmesi ve kontrolden geçmesi gerekiyor”

Karavan endüstrisinin sorunlarıyla da ilgilendiklerini aktaran Özdağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Karavanlarımızın tanımıyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de çalışıyoruz. Çünkü karavanların yapımı ve imalatında da standartların olması gerekiyor. Mobil dediğimiz karavanlarda tescil işlemi olduğu için sorun yok çünkü kontrollü. Çekme karavanda 750 kilogram altı diye bir tanım vardı. Bunlar birer römork aslında. 750 kilogram altında olduğu zaman tescili ve kontrolü yoktu. Mobilya gibiydi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi kurumlarla yaptığımız çalışmalarla artık bunun da önüne geçilebildi. Artık tescil edilebilecek ve kontrol edilebilir hale geldi. Ülkemizde ne kadar karavan kullanıcısı olduğunu sorduğumuzda, hiç bir cevap alamıyorduk. Resmi Gazete'de 4 Aralık 2024'te yayımlanan yönetmeliğe göre, 750 kilogram ve altında olan yarı römork ve römorkların tescilleri artık noterler tarafından yapılacak.”

Özdağ, Türkiye'de kamp ve karavanlarla ilgili 20'ye yakın derneğin bulunduğunu, bunlardan 15'inin federasyona üye olduğunu kaydetti.

– “Çanakkale turizmine kamp ve karavan noktalarını kazandıracağız”

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ise son zamanlarda kendilerine en çok yapılan talebin kamp ve karavan noktalarıyla ilgili olduğunu belirterek, bu anlamda bir çalışma yapma gereği hissettiklerini dile getirdi.

Çanakkale'de Troas ve Troya Kültür Rotaları'nın yanı sıra Büyük İskender Kültür Rotası'nı hayata geçireceklerini aktaran Esirgemez, bu rotalar içinde daha çok dinlenme yerleri ile kamp ve karavan noktalarını tespit etmek istediklerini bildirdi.

Esirgemez, asıl amaçlarının kültür rotaları üzerindeki noktaları belirlemek, doğal ve tarihi güzelliğiyle iç içe geçmiş bir yeri ön plana çıkarmak olduğunu anlattı.

Çanakkale'nin kamp ve karavan turizminde pilot bölge olmasını istediklerini belirten Esirgemez, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle bir fizibilite raporu hazırlayacaklarını, Çanakkale turizmine kamp ve karavan noktaları kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler