Depreme karşı alınması gereken önlemler, Sakarya’da düzenlenen seminerde konunun uzmanlarınca değerlendirildi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlik, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirildi. Bu önemli etkinlik, Prof. Dr. Sebahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşti ve “Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İnşaat Mühendisliği Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi” başlığı altında düzenlendi.
Seminere farklı üniversitelerden gelen uzmanlar, depreme karşı güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir yapıların inşa edilmesi ve mevcut yapıların güçlendirilmesi gibi konularda değerli görüşlerini paylaştılar.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay “Deprem: Bir Doğa Olayının Felakete Dönüşmesi Hikayesi”, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki “Kahramanmaraş Depremleri ve İstanbul Yapı Stoku Karakteristikleri Işığında Kayıpları Azaltmak Üzere Etkin Bir Yaklaşım: Güçlendirme” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Katılımcılar, daha sonra soruları yanıtladı.
Seminerin ikinci bölümünde ise Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, “Deprem, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları-Türkiye’deki Zorluklar ve Fırsatlar”, SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aşkın Özocak, “Kahramanmaraş Depremlerinde Zeminlerin Performansı-Zemin İnceleme/Tasarım” başlıklı sunumlarıyla etkinliğe katkı sunacak.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar, gazetecilere, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra farkındalık oluşturabilmek adına seminer düzenleme ihtiyacı duyduklarını söyledi.
Konunun uzmanlarını bir araya getirdiklerini anlatan Uçar, “Sakarya’nın bildiğiniz gibi sıvılaşan zeminleri var. Sıvılaşan zeminlerinden, zemin iyileştirmelerinden, güçlendirme yöntemlerinden, zemin ve yapı etkileşimli çözümlerden, yine güçlendirmeyle ilgili problemlerden bahsetmek üzere her konunun uzmanıyla böyle bir semineri gerçekleştirdik.” dedi.
Etkinliğin aynı acının yaşanmaması için gelecek nesillere düzgün şehirler bırakılması, sürdürülebilir, depreme dayanıklı yapılar üretilmesi amacıyla düzenlendiğini aktaran Uçar, katılım gösterenlere teşekkür etti. Öğrencilerin ilgi gösterdiği seminer, bugün sona erecek.