Osmaneli Belediyesi Geleneksel Türk Oyunları ve Türküleri Geleceğe Taşıyor

#image_title

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, halk oyunları ve türkülerin unutulmaması için önemli bir adım atıldı. Osmaneli Belediyesi, 18 ila 67 yaşlarındaki erkeklerden oluşturduğu özel bir ekiple, bölgenin eşsiz kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

Berberlerden, bakkallardan, tır şoförlerinden, emeklilerden, üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 12 kişilik bu özel ekip, yöreye ait “Bilecik Zeybeği,” “Söğüt’ün Erenleri,” “Çiftetelli,” ve “Karşılama” gibi halk oyunlarını büyük bir tutkuyla sahnelemektedir.

Her hafta bir araya gelen ekip, sadece kendi yeteneklerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu eşsiz halk oyunlarını gelecek kuşaklara aktararak kültürel miraslarını canlı tutuyor.

Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine, Osmaneli’nin kültürü olan 25 türkü ile halk oyunlarını, alan çalışmasıyla kayıt altına aldıklarını söyledi.

İlçeye ait kültürel değerlere sahip çıkmak istediklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:

“Türkülere göre oynanan oyunları da kayda almamız gerekiyordu. Çok eskiden beri oyun geleneklerimiz devam ediyor. Özellikle 60 yaş grubunu, oyun figürlerini kaybetmememiz için bir araya getirdik. Onlar eski figürleri kişileştirdi, sanata dönüştürdü. Sonrası için de bunları gençlere aktarabilmeleri için gençlerle beraber karma bir ekip oluşturduk. Osmaneli oyunlarını, türkülerini halk oyunlarına çevirerek günümüze ve sonraki nesle aktarmayı planlıyoruz. Bir taraftan türküleri kayda aldık, diğer taraftan da kayda alarak gelecek nesillere taşımayı düşünüyoruz. İstiyoruz ki bize ait olan halk oyunlarımızı yaşatalım, kalıcı olmasını sağlayalım ve gelecek kuşaklara aktaralım.”

Şahin sevinçlerin, kederlerin ve üzüntülerin hem halk oyunlarında ve türkülerinde toplandığını hem de geçmişi anlattığını vurguladı.

– “Bu eğitimi bize dedelerimiz verdi”

67 yaşındaki berber İdris Özmen de halk oyunları anlamında küçüklükten bu yana alışkanlıklarını devam ettirdiklerini anlattı.

Büyüklerinden görerek bu oyunları öğrendiklerini aktaran Özmen, “Bu eğitimi bize dedelerimiz verdi. Buna benzer daha zengin oyunlarımız var. Biraz da yeteneğiniz varsa oynamak zor değil.” dedi.

57 yaşındaki esnaf Bayram Kara, 13 yaşından beri düğünlerde büyüklerinin yanında onları izleye izleye yöreye ait oyunları öğrendiğini ve o günden bugüne oynadığını belirtti.

Kara, “Oyunu oynarsanız, zevkini ve duygusunu alırsınız. İçim kıpır kıpır oluyor. Oynamadan anlayamazsınız. Oyunlar Bilecik yöresine ait oyunlar. Bazı oyunları oynayamıyoruz, biraz hareketli ve hızlı, yaş itibarıyla zorlanıyoruz. Yaşımızın ilerlemesine rağmen oyunu zevk alarak oynuyoruz fakat biraz yoruluyoruz. Hepimiz bir araya gelip oynadığımız, oyunun tadını almamak mümkün değil.” diye konuştu.

18 yaşındaki üniversite öğrencisi Mert Demir ise bu oyunları dedesinden ve dayısından öğrendiğini, büyüklerinin ekibine katılarak halk oyununu geliştirmek ve yaşatmak istediğini ifade etti.

Exit mobile version